Tiimityö – Muistoja menneestä ja jotain kantapään kautta opittua
”Kun aloitin työni johtajana vuosia takaperin, niin olin kyllä aika ****pää. Minulla oli ajatus, näkemys ja tahto, mutta en oikein saanut sitä jaettua toisille”, totesi Kole tuona kylmänä marraskuisena aamuna Jaakolle.
Jaakko muisteli, että kun hänestä tuli yhtäkkiä toimari 35-vuotiaana, ei hänellä ollut tukena coacheja tai esihenkilövalmennusta, vaikka tiimi koostui lähes kolmestakymmenestä huippuasiantuntijasta. ”Onneksi duunia oli niin paljon, etten ehtinyt ylipohtimaan tilannetta rikkinäiseksi”, kuvaa Jaakko.
Olihan se ihmeellistä aikaa meille molemmille nuorille johtajille, mutta olemmeko oppineet tämän jälkeisellä matkalla mitään? No, jotain on tarttunut molempien elämän haaviin ja ajateltiin kiteyttää pari ihan keskeistä asiaa teille lukijoille.
1. Avoin viestintä:
Kannusta tiimin jäseniä jakamaan ajatuksiaan, ideoitaan ja huoliaan avoimesti. Avoin viestintä luo luottamusta ja auttaa ratkaisemaan ongelmia nopeasti.
2. Selkeät tavoitteet:
Varmista, että tiimillä on selkeät ja yhteisesti sovitut tavoitteet. Tämä auttaa kaikkia ymmärtämään, mihin pyritään ja miten sinne päästään.
3. Roolien ja vastuiden selkeys:
Jokaisen tiimin jäsenen roolit ja vastuut tulisi olla selkeästi määriteltyjä. Tämä vähentää sekaannuksia ja auttaa tiimiä toimimaan sujuvasti.
4. Yhteistyön tukeminen:
Luo ympäristö, jossa yhteistyö on helppoa ja kannustettua. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi yhteisten työkalujen ja tilojen tarjoamista tai tiimityöskentelyä tukevien käytäntöjen luomista.
5. Positiivinen työilmapiiri:
Hyvä työilmapiiri edistää tiimityötä. Johtajana sinun tehtäväsi on luoda ja ylläpitää positiivista tunnelmaa, jossa työtä tehdään.
6. Psykologinen turvallisuus:
Psykologinen turvallisuus on tärkeää, jotta tiimin jäsenet uskaltavat ottaa riskejä ja tuoda esiin uusia ideoita. Turvallisuudentunne syntyy ennakoitavasta ja oikeudenmukaisesta toimintaympäristöstä.
Mitä psykologinen turvallisuus tarkoittaa?
Jaakko muisteli nuoruuttaan johtajana ja totesi “ei tuollaisesta kyllä puhuttu yhtään mitään”. ”Olisi kyllä varmaan pitänyt…”, Kole muisteli omia ruuhkavuosien alkuja, kun oli kova paine joka suunnalla ja itsekin sitä painetta kasvatti omalla ehdottomuudellaan. Pahimmillaan se johti jopa paniikkihäiriökohtauksiin, kun hallinnan tunne ihan joka ikisessä asiassa ei ollut 100 %.
Mihin se sitten johtaa, jos ei ole tiimissä psykologista turvallisuutta pätkääkään? Se johtaa siihen, että tiimiin tulee jäsenten välistä kilpailua, pelontunnetta, riskien välttämistä ja hiljaisuutta. Jopa kyräilyä. Ihmisten saama palaute on filtteröityä.
Psykologisen turvallisuuden luominen on tärkeää, jotta tiimi voi toimia tehokkaasti ja tuottavasti. Tässä on muutamia keskeisiä periaatteita, jotka auttavat luomaan psykologista turvallisuutta:
Ennakoitava ja oikeudenmukainen toimintaympäristö:
Turvallisuudentunne syntyy, kun toimintaympäristö on ennakoitava ja oikeudenmukainen. Tämä tarkoittaa, että ryhmän normien puitteissa toimiminen on ennustettavaa ja turvallista.
Korkea vaatimustaso ja turvallisuus:
Korkea vaatimustaso vaatii psykologista turvallisuutta. Ilman turvallisuutta korkea vaatimustaso voi luoda ahdistusta, mutta turvallisuuden kanssa saavutetaan korkea toimintakyky ja tuottavuus.
Merkityksellisyys ja motivaatio:
Turvallisuus syntyy, kun jokainen voi työskennellä omasta merkityksestään käsin ja omien motivaatioidensa ajamana.
Miten miesten sitten lopulta kävi?
Jaakolla kaikki meni hyvin, koska hän oli oma itsensä enkä analysoinut tilannetta liikaa. Loppujen lopuksi kysymys on siitä, että kunnioitetaan ihmisiä ja ollaan samalla tasolla. Annetaan tilaa ja kunnioitusta toinen toisillemme. Myöhemmin on toki kertynyt kokemusta toisestakin ääripäästä. 😊
Entä mitä Kolelle kuuluu? Hakee edelleen itseään, mutta ei ole saanut paniikkikohtausta kymmeneen vuoteen… 😊
Lähteinä ripaus kustakin: Timothy Clark, omat kokemukset, Simon Sinek ja Patrick Lencioni sekä yhteensä yli 100 vuoden matka maapallolla yhdistettynä inspiroitumiseen MTTC:n muiden valmentajien hienoista blogikirjoituksista.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus eic ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.