CASE: Psycon – ”Historian paras myyntivalmennus” 

Artikkelimme

Psycon on korkean profiilin asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa asiakkailleen psykologista henkilöarviointia, rekrytointipalveluita ja kehittämispalveluita. Asiakaskokemusjohtaja Riitta Vuorelma-Ihon mukaan oman alan korkean asiantuntemuksen lisäksi Psyconilla haluttiin vuoden 2023 aikana panostaa myös myyntiosaamisen kehittämiseen. ”Tarvitsimme rohkeutta, rakennetta ja selkeyttä myyntityöhön. Siksi ryhdyimme etsimään ulkoista myyntivalmennusta.” 

Myyntivalmennukselle olikin asetettu selkeitä tavoitteita ja odotuksia: asenteen kehittämistä ja pohdintaa siitä, mitä myynti Psyconin kontekstissa ja työssä tarkoittaa, sekä työkaluja myyntityöhön. Keskeistä oli, että jotain muuttuu asenteessa ja tekemisessä. Kumppaniksi Q2-Q3/2023 aikana toteutettavaan valmennukseen valikoitui More Than Training Companyn Johanna Vilkuna. ”Valitsimme Johannan, koska hänen tyylinsä ja tapansa käsitellä myyntiä tuntui meille sopivalta”, kertoo Riitta. Kehittämiskonsultti Pauliina Pihlajaniemi jatkaa: ”Meitä puhutteli se, että toteutusta lähdettiin rakentamaan meidän tarpeitamme kuunnellen, eikä tuotu jotain ennalta valmista konseptia.” 

Psyconin tiimiä valmennettiin oman myyjäkuvan, myynnillisen asenteen, ajattelutavan ja systematiikan sekä asiakashoidon näkökulmista. ”Ohjelmalle asetetut tavoitteet ja odotukset täyttyivät ehdottomasti ja monilta osin ylittyivätkin”, Riitta iloitsee. ”Aiemmin on puhuttu, että joku muu muuttaa toimintaansa, mutta nyt myyntivalmennukseen osallistuneet oivalsivat sen, että jonkun muuttumiseksi itse on muututtava ja tehtävä – muutos lähtee itsestä. Se on todella iso ajattelutavan muutos, mikä porukassa selkeästi tapahtui.” 

”Toteutuksesta on vielä lyhyt aika, mutta jo nyt huomaa, että muutosta tapahtuu. Sellaiset henkilöt, jotka eivät aiemmin ole tehneet myyntiä, ovat esimerkiksi tulleet pyytämään mukaan tapaamiseen. Se on ollut todella hieno nähdä”, jatkaa Pauliina. Saadut tulokset ovat siis näkyneet paitsi asenteen muutoksessa myös konkreettisessa tekemisessä. Riitta antaa toisen esimerkin arjessa tapahtuneesta muutoksesta: ”Tällä viikolla eräs valmennukseen osallistunut meni uusasiakastapaamiseen, ja etukäteen häntä jännitti. Jälkikäteen hän kertoi saaneensa valmennuksesta paljon tukea ja ammatillista vahvistusta, ja oli käynyt ennen tapaamista materiaalin uudestaan läpi ja sen avulla onnistunut tapaamisessa. Olen kuullut paljon muitakin tällaisia yksilötason onnistumisia – ihmiset muistavat valmennuksen asioita ja palaavat niihin. He saavat asiakkaan kanssa myös sovittua asioita eri tavalla kuin mitä olisi ehkä tapahtunut ennen valmennusta.” 

Yksi onnistumisen avain oli se, että valmennuksien henki oli hyvä ja uskaltava. ”Aluksi paikalle tultiin kuulostellen ja ihmisillä oli olo, että minustako tässä leivotaan huippumyyjä. Selkeästi epäilystä ja huolta oli alkuun ilmassa. Valmennuksissa oli kuitenkin todella hyvä henki ja turvallinen olotila, sekä yksilöä ja yhteisöllisyyttä vahvistava tunnelma”, Riitta kuvaa. 

Myös osallistujilta on tullut ohjelmasta kiitosta. Kuukausipalaverissa eräs osallistujista kertoi, että MTTC:n kokonaisuus oli paras myyntivalmennus, missä hän on koko pitkän Psyconin työhistoriansa aikana ollut. Pauliina itse on samaa mieltä: ”Näinhän se on. Tunnelma oli hyvä, ja teorian ja konkretian yhdistelmä oli todella hyvä. Ideat ja asiat ovat helposti arkeen vietävissä.” 

Mitä siis sanoisitte jollekulle, joka harkitsee MTTC:tä kumppanikseen, Riitta ja Pauliina? 

”Kyllä ehdottomasti kannattaa lähteä yhteistyöhön. Tekeminen on todella ihmisläheistä, ihmistä kunnioittavaa, todella innostavaa ja riittävän konkreettista”, tiivistää Riitta. 

”Jos haluaa organisaation tarpeeseen todella kohdennettua myyntivalmennusta, eikä väkisin jotain tiettyä konseptia tai mallia, kannattaa valita MTTC. Tässä on sopiva balanssi teoriaa, konkretiaa, keskustelua ja soveltamista hyvässä hengessä”, päättää Pauliina. 

Kiitos Riitta, Pauliina ja koko Psyconin tiimi! 

Jutellaan enemmän!

Jätä yhteystietosi niin ollaan yhteyksissä ja tehdään enemmän kuin!