CASE: HSL:n yritysmyynnin valmennusohjelma

Artikkelimme

”Todella vaikuttavaa oli se, miten ajattelua saatiin laajennettua.” – HSL yritysmyynnin valmennusohjelma

HSL Yritysmyynti tarjoaa HSL:n toimialueen yrityksille vastuullisuutta edistäviä liikkumisen palveluita. Yritykset voivat HSL:n kautta tarjota työntekijöilleen työmatkaetua, työasiointimatkalippuja ja kaupunkipyöräetua, ja hankkia tapahtumaansa kumppanin joukkoliikenteen lippujen ja liikenteen järjestämiseksi.

HSL:n yritysmyynnin yksikössä on kovat kasvutavoitteet, ja haasteeksi on tunnistettu asiakkuuksien johtamismallin puute. Tämän mallin ja siihen liittyvien taitojen kehittämiseen haettiin ulkoinen kumppani, ja valmentajaksi valikoitui MTTC:n Janne Kolehmainen, josta HSL:n yritysmyynnin yksikönpäällikkö Tapio Salomaa toteaa: ”Jannella on vankka osaaminen asiakkuuksien johtamisesta monelta toimialalta. Halusimme nimenomaan valmentajan, jolla on todistetusti osaamista ja näyttöjä asiakastyöskentelystä ja sen johtamisesta.”

MTTC ja HSL toteuttivat alkuvuodesta 2023 yritysmyynnin valmennuskokonaisuuden, jonka tavoitteena oli rakentaa HSL:n yritysmyynnille malli, jolla asiakkuuksia hoidetaan. Lisäksi tavoitteena oli synnyttää myyjille uusia ajatuksia ja käynnistää ideointia ja ajattelua siitä, miten omia asiakkuuksia voisi proaktiivisesti hoitaa ja asiakassuhteita syventää.

”Todella vaikuttavaa oli se, miten ajattelua saatiin laajennettua. Sitä ei ihan jokaisessa valmennuksessa ja koulutuksessa näe. En ollut edes osannut odottaa niin paljon sitä, kuinka tehokkaasti Janne sai lamppua sytytettyä”, kertoo Tapio. ”Ohjelmalle asetetut odotukset täyttyivät ja ylittyivätkin. Selvästi valmennusten jälkeen tiimi oli todella innostunut ja ajattelu oli käynnistynyt. ’Hei, tätähän voisi tehdä!’ -henkeä oli ilmassa, ja tiimiläiset ideoivat omia juttujaan valmennuksen oppien pohjalta.”

”Lisäksi saimme rakennettua asiakastyön mallista ensimmäisen version, ja testaamme sitä nyt vuoden ajan. Löysimme meille hyviä vaihtoehtoja, ja tiimin toimintaa on muokattu niiden perusteella. Esimerkiksi ihmisten rooleja on uudistettu valmennuksen perusteella”, Tapio avaa ohjelman konkreettisia tuloksia. Samoin muutosta on tapahtunut asiakastyössä. ”Nyt emme ajattele vain sitä, että myydään bussilippuja vaan sitä, mitä asiakas oikeasti kaipaa, millaisia ihmisiä heillä on töissä, millaisia tarpeita heillä on työmatkaliikkumisen suhteen. Kaiken kaikkeaan meidän ajattelumme ja sitä kautta toimintamme myynnistä avautui valtavasti.”

Myös kokemuksen tasolla valmennukset ovat olleet Tapion mukaan positiivisia. ”Valmennuksissa oli todella energinen, vauhdikas ja innostunut tunnelma. Vaikka valmennuspäivät olivat pitkiä, ei porukka väsynyt, eikä tullut sellainen olo, että tässä nyt kouluttaudutaan. Ihmiset olivat oikeasti mukana päivän tekemisessä, eikä ollut vain passiivista kuuntelua.”

Tapio suosittelisi ehdottomasti MTTC:n palveluita erityisesti tilanteisiin, jossa pitää käynnistää uudenlaista ajattelua ja toimintatapaa. ”Uuden aloittamiseen MTTC on mahtava kumppani. Uudenlaista tekemistä, uusi vuosi, uusi tavoite, joku uusi juttu. Jos siihen tarvitaan energiaa, intoa ja yhdessä tekemistä, niin MTTC on siihen nappivalinta. Me olemme todella tyytyväisiä koko porukka, homma toimi joka vaiheessa. Jos mietityttää yhteistyö näiden kanssa, minulle voi aina soittaa ja kysyä.”

MTTC:n Janne itse oppi myös paljon uutta ohjelman aikana. ”Silmiä avaavaa oli se, kuinka paljon joukkoliikenteen palveluiden ääressä olevat yritykset voisivat hyötyä yhteistyöstä HSL:n kanssa. Joukkoliikenteen käyttö kytkeytyy hiilijalanjälkeen ja ympäristöystävällisiin valintoihin, yksityisautoilun vähenemiseen, parkkipaikkojen tarpeen vähenemiseen ja sitä kautta myös suoraan yritysten kustannussäästöihin. Luonnon etu ja työntekijän etu voi olla myös taloudellinen etu yritykselle. Lisäksi tämä porukka oli aivan ihanaa – avointa, uteliasta, ja innostunutta. Tällä porukalla on todella hyvät edellytykset tehdä tulosta, sillä tuloksellisuus syntyy rohkeudesta olla oman alueensa asiantuntija, ja rohkeutta heiltä ei puutu!”

Kiitos Tapio ja koko HSL:n yritysmyynnin tiimi!

Haluatko kuulla enemmän? Ota yhteyttä!

Jutellaan enemmän!

Jätä yhteystietosi niin ollaan yhteyksissä ja tehdään enemmän kuin!